marți, august 29, 2006

Informatii privind noul cod rutier

Incepand cu data de 20 septembrie a acestui an va intra in vigoare Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice, cu modificarile din 20.03.2006, altfel spus, noul cod rutier.


Cateva dintre cele mai importante modificari le gasiti in cele ce urmeaza:


In circulatia pe autostrazi, pe drumurile expres si pe cele nationale europene (E) conducatorii de autovehicule sunt obligati sa foloseasca si in timpul zilei luminile de intalnire.


Conducatorii de autovehicule pot fi avertizati de politia rutiera in legatura cu prezenta in trafic a dispozitivelor de masurare a vitezei, prim mass-media sau panouri de avertizare. Conducatorii de autovehicule pot folosi mijloace proprii de detectare a dispozitivelor de masurare a vitezei. Folosirea aparatelor de bruiere a sistemelor de supraveghere si monitorizare a traficului (gen antiradare) va ramane interzisa.



Pietonii surprinsi si accidentati ca urmare a traversarii prin locuri nepermise, la culoarea rosie a semaforului destinat acestora, sau a nerespectarii altor obligatii stabilite de normele rutiere poarta intreaga raspundere a accidentarii lor, in conditiile in care conducatorul autovehicului respectiv a respectat prevederile legale privind circulatia prin acel sector.


Automobilistilor surprinsi in trafic fara polita de asigurare de raspundere civila auto (RCA) li se vor retine talonul si placutele de inmatriculare ale masinii. Daca in termen de 30 de zile nu se vor prezenta cu dovada incheierii RCA, masina va fi radiata din circulatie.


Pentru amenzi va exista un sistem de puncte, in functie de gravitatea abaterii. Cuantumul amenzilor va fi legat de salariul minim brut pe economie: un punct de penalizare va reprezenta 10% din salariul minim brut pe economie.


Amenzile vor fi impartite in 5 clase:



  1. a) clasa I : 2- 3 puncte de amenda

  2. b) clasa a II-a : 4 sau 5 puncte-amenda

  3. c) clasa a III-a: de la 6 la 8 puncte-amenda

  4. d) clasa a IV-a: de la 9 la 20 puncte-amenda

  5. e) clasa a V-a: de la 21 la 100 puncte-amenda



Clasa de amenda


Situatii pentru care se aplica amenda


Clasa I



  1. - nerespectarea obligatiei de a purta centura de siguranta

  2. - conducerea unui vehicul avariat peste termenul de 30 de zile de la data eliberarii documentului de constatare a avariei

  3. - lasarea libera in timpul conducerii a volanului

  4. - etc


Clasa a II-a



  1. - nerespectarea semnificatiei indicatoarelor si marcajelor de obligare

  2. - conducerea unui autovehicul care nu este dotat cu trusa medicala, triunghi reflectorizant si stingator, omologate

  3. - nerespectarea regulilor privind depasirea si a culorii rosii a semaforului

  4. - etc


Clasa a III-a



  1. - conducerea unui autovehicul cu permis de conducere a carui valabilitate a expirat

  2. - nepastrarea distantei laterale suficiente fata de vehiculul care circula din sens opus


Clasa a IV-a



  1. - conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul al carui termen de valabilitate a inspectiei tehnice a expirat

  2. - detinerea, montarea sau folosirea in circulatia pe drumurile publice a dispozitivelor care perturba functionarea normala a dispozitivelor de masurare a vitezei (gen antiradare)

  3. - savarsirea de catre conducatorii de vehicule sau de catre pasageri de gesturi obscene, proferarea de injurii, adresarea de expresii jignitoare la adresa participantilor la trafic


Clasa a V-a


- se aplica doar persoanelor juridice


Pentru depasirea cu mai mult de 30 km pe ora a vitezei maxime admise se vor aplica trei puncte de penalizare, iar pentru mai mult de 50 km la ora permisul va fi ridicat.


Va amintesc care sunt limitele maxime admise de viteza:


- limita maxima de viteza in localitati este de 50 km/h


  1. - limitele maxime de viteza in afara localitatilor sunt:

  2. a) pe autostrazi: 130 km/h

  3. b) pe drumurile expres, nationale si europene: 100 km/h

  4. c) pe celelalte categorii de drumuri: 90 km/h


Viteza maxima admisa in afara localitatilor pentru conducatorii auto care au mai putin de un an practica de conducere este cu 20 km/h mai mica decat viteza maxima admisa pentru categoria din care fac parte autovehiculele conduse.


Un alt element de noutate il constituie si faptul ca amenzile contraventionale de pina la 20 de puncte – amenda pot fi achitate pe loc agentului constatator, beneficiind de reducerea valorii amenzii la jumatate.


Este important de retinut ca la cumularea a cel putin 15 puncte de penalizare se retine permisul de conducere.

Niciun comentariu:

Ad